Slovenija nije zanimljiva zračnim prijevoznicima

Bez autora
Sep 29 2024

Na javni natječaj za veću zračnu povezanost Slovenije objavljen sredinom kolovoza nije pristigla nijedna prijava.

Time je broj uspostavljenih priključaka od raspisivanja prvog natječaja lani u travnju ostao četiri.

Sljedeći natječaj Ministarstvo infrastrukture raspisat će tijekom ove godine.

Predmet javnog natječaja je dodjela državne potpore zračnim prijevoznicima za početak rada novih linija za prijevoz putnika do slovenskih zračnih luka. Zračne linije prihvatljive za sufinanciranje definirane su u Programu veće zračne povezanosti koji je izradilo Ministarstvo infrastrukture s Ministarstvom gospodarstva, turizma i sporta.

Programom je predviđeno subvencioniranje 50 posto pristojbi zračnih luka u tri međunarodne zračne luke Brnik, Maribor i Portorož za prijevoznike koji će uspostaviti letove na raspisanim vezama. Prijevoznici koji ispunjavaju uvjete dobit će subvencije na temelju tromjesečnih izvješća o letovima i broju prevezenih putnika.

Do sada je objavljeno pet natječaja, a njihov plijen su veze za Luksemburg, Rigu, Madrid i Kopenhagen.

U međuvremenu, Ministarstvo infrastrukture priprema šesti natječaj. On će biti objavljen tako da rok istječe prije početka zimske letne sezone 2024./2025., odnosno krajem listopada, javili su za STA. Svi potencijalno zainteresirani dionici, a naravno i javnost, bit će pravodobno obaviješteni o objavi, dodaju.

Prema programu veće zračne povezanosti Slovenije u razdoblju 2023.-2025., na prvom popisu prioriteta nalazi se ukupno 10 linija, i to četiri za letove do krajnjeg odredišta - Bruxelles, Skoplje, Prag i Berlin - te šest za letovi do zračnih luka odakle su putnici mogli letjeti, tj. Beč, Kopenhagen, Atena, Madrid, Amsterdam i Helsinki.

Druga lista uključuje veze za Rim, Stockholm, Oslo, Barcelonu, Lisabon, Prištinu i Pariz. Treća lista uključuje sve destinacije na teritoriju Zajedničkog europskog zračnog prostora (ECAA), koji uključuje zemlje EU, Norvešku i Island te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo.

Luksemburški Luxair počeo je letjeti za Luksemburg prošlog rujna. Latvijski airBaltic leti za Rigu od uvođenja ljetnog reda u ožujku ove godine, španjolska Iberia leti za Madrid od kraja srpnja, a skandinavski Norwegian uspostavio je vezu s Kopenhagenom krajem travnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik